Panamericana

Panamericana

Panamericana er betegnelsen for en vej eller rettere et system af veje, der forbinder Alaska med Ildlandet. Det er en distance på 25.750 km og er dermed verdens længste sammenhængende vejsystem.

Ideen opstod på et møde i den Internationale Konference af amerikanske Stater i 1923, og i 1936 blev traktaten underskrevet.

I dag er vejen komplet med undtagelse af en strækning på 90 km i grænselandet mellem Panama og Columbia. Den bliver sandsynligvis ikke bygget foreløbig, da der er stærk modstand mod vejbyggeri i området. Der er hensynet til urskoven, der har høj biodiversitet. Der er hensynet til de indfødte folkeslag, der bor i urskoven. Der er frygten for, at mund- og klovsyge i Sydamerika skal brede sig nord på, ligesom ønsket om at hindre narkosmugling fra Columbia til Nordamerika. Det vejløse område hedder Darién. Den engelske betegnelse The Darien Gap er den mest brugte.

Rejsende, der vil have deres køretøj med fra Panama til Columbia eller omvendt, må få det overført med skib. Alle rejsende siger, at det er rejsens største udfordring. Bilen skal sendes med fragtskib, og man må selv tage et fly. Toldbehandlingen skal i begge lande være en udfordring af dimensioner. I 2015 er der dog startet en sporadisk færgesejlads.

Officielt begynder Panamericana i den mexicanske by Nuevo Laredo på grænsen til Texas og løber sydpå via Mexico By. Det videre forløb fremgår af kortet.

I USA og Canada er betegnelsen uofficiel. Af hensyn til turismen regnes The Alaska Highway for en del af Panamericana.

Blandt turister anses en hel eller delvis rejse på Panamericana for en drømmerejse. Det er dog de færreste, der kun kører den officielle strækning, for der er meget at opleve på sidevejene.

På engelsk hedder den Pan-American Highway. På spansk har den flere navne: Carretera Panamericana, Ruta Panamericana eller Carretera Interamericana.

„PanAmericanHwy“ von Created by en:User:Seaweege and released to PD - Eigenes Werk. Lizenziert unter Copyrighted free use über Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:PanAmericanHwy.png#/media/File:PanAmericanHwy.png