Gps og internet

Gps og internet

Havde Columbus gps? Havde Vitus Bering, dr. Livingstone og Roald Ammundsen internet? Havde Lewis & Clark? Nej, selvfølgelig havde de ikke det. De var før den digitale tidsalder. De kastede sig ud i det ukendte uden livrem og seler. De var pionerer med mod og handlekraft, som må aftvinge den dybeste respekt. Deres bedrifter var i enhver betydning af ordet grænsesprængende.

Gps og internet gør nutidens rejser så meget lettere. Det kan nok være udfordrende at rejse også i dag, men opdagelsesrejser er det ikke.

Uden den moderne teknologi ville en rejse som vores være meget mere besværlig. I det følgende vil jeg beskrive, hvad det betyder for hverdagen.

Vand og spildevand

Hjemme er der vand i hanen, når man åbner. Spildevandet løber ud i kloakken, uden at man behøver at tænke på det. Elektriciteten kommer ud af stikkontakten, når computeren skal oplades eller skægget klippes. Kun hvis der er en fejl i systemerne, bliver man bevidst om, at det ikke er nogen selvfølgelighed.

I en camper er det anderledes. Det er begrænset, hvor rummelig en drikkevandstank, man kan have, og hvor store spildevandstankene kan være. Det samme gælder batterier og gasflasker.

Derfor rykker vand og spildevand frem i bevidstheden på en helt anden måde end hjemme. Vi må hele tiden forholde os til, om vi har vand nok, og om spildevandstankene er ved at være fyldte.

Camperen har to spildevandstanke: en til sort og en til gråt vand, som det hedder på amerikansk, altså en til toilettet og en til andet spildevand. Er spildevandstanken fuld, og kloakvandet står op på gulvet i toiletrummet, så skal der ske noget.

Campingpladserne har drikkevand, kloakafløb og el, som man kan blive tilsluttet. Full hook up hedder det på amerikansk. Det er nemt og bekvemt. Men campingpladser er dyre, så dem vil vi helst undgå.

Derfor går jagten på egnede steder at tømme tankene og få frisk drikkevand. Flere har givet os det råd at køre ind på campingpladser og spørge. Men det har vist sig at være dyrt. Nogle tager 10 dollars. Andre tager 20. Det er dyrt, når en dollar koster 7 danske kroner, og en overnatning på de billigste campingpladser koster omkring 35 dollars, men kan være væsentlig dyrere.

Nogle gange har det været svært at finde et egnet sted. Det er her, gps’en og internettet kommer ind i billedet som uvurderlige hjælpemidler.

Den store hjælp kom i form af en hjemmeside, der har en liste over alle tømningsfaciliteter i USA, Canada -og Australien med kort og oplysninger om adresse, koordinater, åbningstider og pris. Når man så har fundet et muligt tømningssted på sin rute, er det bare et spørgsmål om at indstille gps’en. Sådan fandt vi f.eks. et kommunalt vandværk med tømningsfaciliteter. Uden den moderne teknologi ville vi aldrig have fundet stedet, med mindre vi tilfældigvis havde mødt nogen, der kendte til det, og som kunne forklare vejen derhen.

Hjemmesiden er brugerstyret og af den slags, hvor brugerne kan komme med rettelser og nye oplysninger. Det er et eksempel på internettet, når det er allerbedst.

Se listen over tømningsfaciliteter her.

Overnatning

En lignende hjemmeside har vi med en liste over overnatningspladser, som ikke er campingpladser. Den er også brugerstyret og startet af nogle, der selv har rejst meget.

Vi har dog ikke brugt den så meget, da vi selv har fundet et system, som måske ikke er så charmerende, men som fungerer fint. Supermarkedskæderne Safeway og Walmart tillader, at man parkerer på deres parkeringspladser om natten. Man skal bare lige spørge i deres kundeservice. Vi lægger selvfølgelig også noget handel i deres butikker.

Når vi kommer til en by og skal finde et sted at sove, søger vi efter købmandsbutikker på gps’en og tager den nærmeste. Gps’en leder os lige derhen. Nemmere kan det ikke være.

Ud over indkøbsmulighederne er en fordel ved supermarkederne, at nogle af dem også har gratis internetadgang – uden kodeord.

Som regel bliver vi bedt om at parkere langt væk fra indgangen. Det betyder, at internetforbindelsen tit er svag eller forsvinder helt. En løsning kan da være at tage computeren med ind i butikken. Begge kæder har steder, man kan sidde. Safewaybutikkerne har altid en Starbucks cafe.

Kan man ikke finde internet der, har kæder som Starbucks, McDonalds og Subway altid åbent og frit internet. Eller man kan finde det lokale bibliotek, der også har fri adgang til internettet. Man kan enten gå ind med sin computer under armen eller parkere udenfor og tilgå det fra camperen.

Kommunikation

Fortidens opdagelsesrejsende havde ingen mulighed for at kommunikere med dem derhjemme.

Kommunikationen til den nærmeste familie er vigtig. Fra vores unge år har vi to gange haft traumatiske oplevelser, fordi de derhjemme ikke kunne kontakte os og meddele et tragisk budskab. Siden da har vi, når vi har været på ferie, ringet hjem en gang om ugen fra en telefonboks – bare for at høre, om alt stod vel til.

Det er helt forandret med internettet.

Så nok er vi langt væk, men ikke længere end, at vi kan nås over nettet.

Hvis vi da er et sted med netadgang.