Ocotillo

Ocotillo

Ørkenen er fantastisk. Simpelt hen. Vi har lært, at ørkener er mange forskellige ting. Det almindelige billede er, at en ørken kun består af sand, holder ikke stik. Sonoraørkenen er grøn. Der er spredt plantevækst med bar jord/sand imellem dækket af knytnævestore sten. Det holder på sandet, så det ikke blæser væk. Men der falder regn to gange om året i modsætning til de fleste andre ørkener. Om vinteren falder en stille og mild grøderegn, og om sommeren kraftige byger i forbindelse med tordenvejr. De to nedbørsperioder giver Sonoraørkenen en frodighed, der er sjælden for ørkener.

Levevilkårene for planter og dyr er barske. Det er ikke tørken, der er ekstrem, men også de store temperaturudsving. Om vinteren kan temperaturen komme ned på frysepunktet og i sjældne tilfælde lige under. Om sommeren er det almindeligt med dagtemperaturer på 45 grader. Kun planter, der er særligt tilpasset disse barske forhold, kan klare sig.

Ocotillo er et eksempel på en plante, der kan klare sig under disse forhold. Den er tillige så udbredt, at man ikke kan lade være med at lægge mærke til den.

Som fotograf blev jeg irriteret over den, for dens lange nøgne grene stikker tit ind i billedet på en uønsket måde. Så tænkte jeg, at jeg også kunne gøre den til selve motivet. Det er der kommet en lille billedserie ud af.

Jeg har tilføjet nogle få botaniske oplysninger, som findes i tilknytning til billedgalleriet om ocotillo.