Route 66

Route 66

Landskabelig skønhed, historie og ren nostalgi – det er Route 66. Vejen er en stor turistattraktion med masser af nostalgi og er absolut værd at stifte bekendtskab med, hvis man vil møde noget ægte amerikansk. Den går fra Chicago til Los Angeles, men man behøver ikke at køre alle 3.939 km. Mindre kan også gøre det.

Billedgalleri om Route 66

Route 66 blev anlagt som den første etablerede hovedvejsstrækning over lange distancer i USA i årene 1926-28. Allerede i 1938 var den asfalteret i hele sin længde. Den fik afgørende betydning i kriseårene i 1930’erne, hvor tusindvis af mennesker søgte lykken mod vest. Midt under den økonomiskse krise opstod der en langvarig tørkeperiode i midtvesten, som fik mange landbrugere i Oklahoma og Kansas til at forlade deres hjem og søge mod det frugtbare Californien. De rejste i skrøbelige køretøjer, der var belæsset med familie og alle ejendele og konstant udsat for tekniske sammenbrud. De fleste af disse økonomiske flygtninge blev i øvrigt afvist ved statsgrænsen til Californien og måtte vende om igen.

Route 66 har fået sit navn, fordi det på lange strækninger var muligt at køre 66 miles i timen, hvilket svarer til 106 km/t. Det var en meget høj fart i 1930’erne.

Under velstanden, der opstod efter 2. verdenskrig, fik mange eventyrlystne berømtheder øjnene op for Route 66’s særlige karakter og gjorde den berømt. Nat King Cole sang om den (Get your kicks on Route 66), og John Steinbeck skrev om den i romanen Vredens druer. Senere fulgte strømmen af uberømte turister.

I 1956 grundlagde man den nuværende hovedvejsstruktur med Interstate Highways, som stadig udgør USA's overordnede hovedvejssystem. Route 66 blev nedlagt som hovedvej. Men dele af den lever videre som den berømte og populære turistvej.

Strækningen mellem Kingman og Seligman i Arizona anses for at være den bedst bevarede strækning. I Williams er den stadig hovedgade. Vi kørte til Kingman vestfra over Black Mountains. Det blev anset for at være den farligste strækning med de højeste stigninger og fleste hårnålesving. Med passende fart og moderne biler er det ganske ufarligt at køre på den asfalterede vej i dag. Hvor migranterne i 1930’erne så farer og forhindringer, bliver turisten i dag betaget af den overvældende landskabelige skønhed.

I Kingman findes et seværdigt Route 66 museum. I tableauer fortælles historien om landboerne i Midtvesten, der var jaget fra hus og hjem og gård af tørken. Der er endvidere gribende fotos fra samtiden suppleret med citater fra Steinbecks Vredens druer. Man får en tydelig fornemmelse af forskellen på at rejse af nød og at rejse af lyst.

Rejsen af lyst berettes der også om på museet med en afdeling om vejen som turistattraktion og rejsen for rejsens egen skyld.

Billedgalleri om Route 66