Yucca

Yucca

Ørkenen er fantastisk. Simpelt hen. Vi har lært, at ørkener er mange forskellige ting. Det almindelige billede er, at en ørken kun består af sand, holder ikke stik. Sonoraørkenen er grøn. Der er spredt plantevækst med bar jord/sand imellem dækket af knytnævestore sten. Det holder på sandet, så det ikke blæser væk. Men der falder regn to gange om året i modsætning til de fleste andre ørkener. Om vinteren falder en stille og mild grøderegn, og om sommeren kraftige byger i forbindelse med tordenvejr. De to nedbørsperioder giver Sonoraørkenen en frodighed, der er sjælden for ørkener.

Levevilkårene for planter og dyr er barske. Det er ikke tørken, der er ekstrem, men også de store temperaturudsving. Om vinteren kan temperaturen komme ned på frysepunktet og i sjældne tilfælde lige under. Om sommeren er det almindeligt med dagtemperaturer på 45 grader. Kun planter, der er særligt tilpasset disse barske forhold, kan klare sig.

Ocotillo er et eksempel på en plante, der kan klare sig under disse forhold. Den er tillige så udbredt, at man ikke kan lade være med at lægge mærke til den.

Som fotograf blev jeg irriteret over den, for dens lange nøgne grene stikker tit ind i billedet på en uønsket måde. Så tænkte jeg, at jeg også kunne gøre den til selve motivet. Det er der kommet en lille billedserie ud af.

Jeg har tilføjet nogle få botaniske oplysninger, som findes i tilknytning til billedgalleriet om ocotillo.

I området vest for Kingman, Arizona, overnattede vi ved en fjeldovergang lidt væk fra vejen. Det var et naturskønt sted, der var bevokset med en plante med stive blade, som man risikerede at skære sig på, hvis man rørte ved dem. Det var yucca, som er udbredt over store områder i USA’s sydvest. Det blev til en del billeder, der blev optaget om aftenen og igen næste morgen.

Se billedgalleri

Yucca vokser i ørknerne. Den er stedsegrøn og kan nå en højde på op til 3 m. De stive blade er bajonetformede og udgår fra stammen.

Fra bladenes kanter udgår fibre. Indianerne har traditionelt brugt fibrene til reb, sandaler og tøj. Frugten kan spises, og de sorte kerner blev malet og blandet i mel. Rødderne blev brugt til sæbe.

Planten blev også blevet anvendt til medicinsk brug til behandling af så forskellige lidelser som hårtab, gonorrhea og gigt.