Mesa Verde

Mesa Verde

Det gamle pueblo folk var dygtige bygmestre. De opførte boliger, der kunne være i flere etager, på klippehylder, alkover, i Mesa Verde, Colorado, og i nabostaterne New Mexico, Arizona og Utah. Byggematerialet var sandsten, som de huggede ud i murstensstore byggesten. De største huse har over hundrede værelser. Over boligerne var der indrettet forrådsrum.

Årene 1150-1300 er den klassiske puebloperiode, hvor kulturen var på sit højeste. Men klippehylderne har været beboet lige siden omkring 550. I de sidste generationer op mod år 1300 er de blevet forladt. Forskerne ved ikke hvorfor.

Nationalparken Mesa Verde er et fornemt eksempel på den kultur. Ordene Mesa Verde er spansk og betyder grønt bord. Bjergene er flade foroven som en bordplade, og skråningerne er grønne af træbevoksningen.

Pueblofolket har dyrket majs, bønner og squash på mesatoppen og suppleret med vilde bær og frugter samt jagt.

Billedserie: Mesa Verde. En uddød by.