Havskildpadder

Havskildpadder

Det er ikke sæson for havskildpadder nu. Men det lykkedes os at se én, der kom op på stranden for at lægge æg.

I sæsonen, der starter i september og slutter i februar, kommer havskildpadderne i tusindtal ind på stranden og lægger æg. I løbet af en sæson kan der komme op mod 700.000.

Havskildpadden går i land og fortsætter op på stranden til det sted, hvor vegetationen begynder. Her graver den et hul og lægger sine æg – omkring 80 i alt. Derefter dækker den hullet til med sand og forlader stranden igen. Det hele varer kun en times tid. Så er den ude i vandet igen, hvor den lever hele sit liv. Det er kun om natten, de går i land.

Efter 47 døgn i det varme sand klækkes æggene. Det første de små skildpadder gør er, at de graver sig op af hullet og stiler ned mod vandkanten. De har et instinkt, der siger dem, at de skal styre mod de lyseste punkter nemlig det hvide skumsprøjt fra brændingen. Det er et problem, hvor der er bebyggelse tæt ved stranden, fordi gadebelysning og anden kunstig belysning kan få de små skildpadder til at gå den forkerte vej.

Man har lavet forsøg med at montere gps’er på havskildpadder. De viser, at den kan vandre flere tusinde kilometer i oceanet, men at den altid vender tilbage for at lægge æg på den strand, hvor den selv er udklækket.

Det sted, hvor vi så den ene havskildpadde, ligger på stillehavskysten i det sydøstligste hjørne af delstaten Oaxaca. Der er den fineste sandstrand over en strækning på 15 kilometer. Som allerede nævnt kommer der næsten trekvart million skildpadder hvert år. Tidligere kom lokalbefolkningen ned på stranden og slagtede dem. Det kunne i højsæsonen være op til 3.000 om dagen. Men internationalt pres fik i 1990 den mexikanske regering til at frede dem. Nu holder militæret vagt på stranden i sæsonen.

9234flor-del-pacifico

Men udenfor sæsonen er der ingen vagt. Ved siden af den ene havskildpadde, vi så, lå der en kone på knæ og gravede æggene op. Hun havde fyldt en bærepose. Æggene er hvide, kuglerunde og på størrelse med en stor bordtennisbold. Det var et tilskud til den daglige kost.

9233flor-del-pacifico