Er Colombia stadig tæt på afgrundens rand?

Er Colombia stadig tæt på afgrundens rand?

I 1990erne var Colombia tæt på at være en fejlslagen stat. Nyligt dannede narkotikakarteller i byerne Medellin og Cali udgjorde en stor sikkerhedstrussel, hvilket svækkede statens evne til at bekæmpe FARCs stadigt voksende guerrilla-hær.

Ydermere forårsagede den paramilitære offensiv, kombineret med stigende guerilla-vold, at den colombianske konflikt var ved at løbe ud af kontrol i et sådant omfang at landet var ved at udvikle sig til en mislykket stat.

Hvordan kunne det gå så galt?

I begyndelsen af 1960'erne var Colombias landbefolkning stærkt forarmet. Ti års borgerkrig mellem Det Liberale Parti og det anti-demokratiske Konservative Parti havde efterladt mere end 200.000 døde i det foregående årti.

Massedrabene sluttede, da de to Bogota-baserede partier besluttede at suspendere demokratiet og dele den politiske og økonomiske magt mellem sig. Dette skete i høj grad på  de fattiges bekostning.

Denne situation var baggrunden for dannelsen af de venstreorienterede guerillabevægelser.

ELN

ELN er Colombias sidste stærkt venstreorienterede guerillaorganisation. Gruppen har været i krig med staten siden 1964.

Den blev oprindeligt dannet af landmænd, der var stærkt inspireret af den cubanske revolution og befrielsesteologi, der søger at befri de fattige fra undertrykkelse.

Under det andet Vatikanerkoncil 1962 foreslog Pave Johannes XXIII at bekæmpe fattigdom ved at tage fat på den formodede kilde - synd - specifikt institutionaliseret synd.

Ikke alle befrielsesteologer mente, at dette involverede brug af våben, men påvirket af den cubanske revolution, greb ELN og andre grupper til våben med den hensigt at "befri" sig selv fra den syndige stat.

Gruppen koncentrerede sig om områder, hvor staten var stort set magtesløs. Udover at kidnappe civile for løsepenge, begyndte gruppen at målrette sig mod multinationale olieselskaber, kidnappede deres arbejdere og bombede virksomhedernes rørledninger.

Denne praksis har været  ELN's modus operandi indtil i dag. lIfølge militæret er gruppen vokset til næsten 3.000 guerillaer i 2019.

FARC

FARC er et marxistisk politisk parti, der var i krig med Colombias stat som guerillaorganisation mellem 1964 og 2016.

Organisationen blev dannet af kommunistiske landmænd i det centrale Colombia for at forsvare sig imod igangværende hæroffensiver.

15 år efter FARCs oprettelse bekæmpede en langsomt stigende mængde små oprørske enheder de colombianske regeringskræfter i landdistrikterne i det sydlige Colombia. I begyndelsen af 1980'erne var guerilla-gruppen vokset til at have mellem 1.000 og 3.000 væbnede guerillaer støttet af en meget større gruppe ubevæbnede militanter eller tilhængere.

Da kokainforbruget i USA og Europa kom på mode i slutningen af 1970'erne og begyndelsen af 1980'erne, og Colombia blev et af nøglelandene for produktion af coca, var FARC - nu finansieret af den hurtigt voksende kokainhandel - i stand til at rekruttere og bevæbne flere krigere og ændre sin strategi. Organisationen sendte endda krigere til Sovjetunionen for militær træning.

i 1982 besluttede FARC sig til at  indlede en strategi for at fordoble sin militære kapacitet for at kunne sende store guerilla-enheder i offensiver mod den colombianske hær, udvide og konsolidere territorium, få adgang til landets naturressourcer og bevæge sig tættere på mellemstore byer.

Men fra midt i 1990erne var FARC mål for en voldsom udryddelseskampagne. De paramilitære grupper - støttet af den colombianske hær -  dræbte tusindvis af FARCmedlemmer og deres tilhængere. Dele af FARC fortsatte dog deres angreb mod staten og landets elite og gjorde kidnappingen af civile til en af deres indtægtskilder.

I begyndelsen af 1990'erne var guerillaorganisationen vokset til at have mellem 7.000 og 10.000 væbnede krigere. De var i stand til at håndtere tunge slag mod den colombianske hær, gøre enorme territoriale gevinster primært i den sydlige og østlige del af landet, mens de dræbte og tilbageholdt store antal Colombianske soldater.

Samtidig blev FARC og andre grupper mere involveret i kidnapning, ikke kun for den politiske terror, der ramte både den politiske klasse og civile, men fordi løsepenge blev en betydelig ny indtægtskilde.

Med ondt skal ondt fordrives

I 1995 støttede militærmedlemmer, kvægavlere, forretningsmænd og politikere - der var bekymret over FARCs hurtige territoriale udvidelse og den colombianske hærs manglende evne til at bremse guerrillaorganisationens vækst - oprettelsen af selvforsvarskræfterne i Colombia, en paramilitær organisation, der med hjælp fra hæren og også finansieret af narkotikahandel, begyndte en offensiv mod de venstreorientere guerilla organisationer.

Offensiven mod FARC blev intensiveret under den tidligere præsident Alvaro Uribe,  i 2002, begyndte de colombianske væbnede styrker - nu støttet af USA og uofficielt af AUC (en paraplyorganisation for de paramilitære grupper) - en territorial offensiv mod FARC.

De fordrev deres militser fra byer og genvandt ca. en tredjedel af det colombianske område der var kontrolleret af FARC .

Offensiven viste sig at være en militær succes, og FARC blev skubbet til det colombianske territories periferi og endda til Venezuela, Panama, Ecuador og Peru. Antallet af krigere og FARCs offensive kapacitet blev stærkt reduceret.

I 2016, efter fire års forhandlinger i Havana, blev der aftalt en fredsaftale. Aftalen indeholdt flere bestemmelser: landbrugsreformer, politisk deltagelse for FARC, en sandheds- og forsoningskommission for retfærdighed, bestemmelser om at afslutte narkotikasmugling fra gruppen og erstatning for ofre.

Men den 2. oktober chokerede det colombianske folk verdenen ved at stemme snævert for at afvise aftalen i en folkeafstemning med en nej-procent på 50,21%. Valgdeltagelsen ved afstemningen var 37,43%, endnu lavere end ved et typisk præsidentvalg.

På trods af regeringens og FARCs påstand om, at dette var den eneste mulighed, var begge enige om at fortsætte med at forhandle, og en fredsaftale blev endelig ratificeret den 30. november 2016.

AGC

AGC er Colombias mest magtfulde paramilitære gruppe, der styrer det meste af landets narkotikahandel.

Myndighederne hævder, at gruppen er den vigtigste allierede for det magtfulde Sinaloa Cartel fra Mexico.

Det colombianske politi vurderer, at AGC har 3.000 medlemmer og dermed er landets største ulovlige væbnede gruppe, men AGC-talsmænd hævder, at gruppen har 8.000 mænd herunder efterretningspersonale.

Sammenstød mellem AGC og ELN, den sidste aktive guerrilla-gruppe, har fundet sted og har dermed resulteret i en masseudvandring  i 2016 fra både det sydlige og nordlige Colombia og langs Stillehavskysten så langt syd som den ecuadoreanske grænse.

I landdistrikter under deres kontrol begyndte paramilitære at dræbe politifolk og omkring 2017 begyndte gruppen også at angribe og brænde køretøjer ejet af private virksomheder.

I mellemtiden styrer gruppen regioner langs begge kyster og viger ikke tilbage for at anvende terrortaktik, hvilket tvinger landmændene til at dyrke coca og minearbejdere til at grave guld op.

Gruppen er blevet anklaget for at anvende terror som tilfældige mord og stigninger i gadekriminalitet og afpresning for at tvinge lokalbefolkningen til indbetaling til deres organisation.

Men myndighederne har konsekvent afvist at kalde gruppen en paramilitær organisation.