Sneglefart

Peru – civilisationens vugge

Billedserie om Perus gamle kulturer.

Når talen falder på Perus gamle kultur, tænker de fleste på inkaerne. Men inkakulturen var kun den sidste store kultur, inden spanierne erobrede Peru. Og inkariget bestod kun i cirka 100 år. En lang række kulturer afløste hinanden.

Den ældste tid kaldes for stenalderen. Omkring 1200 f.Kr. dukker de første keramikting op. De efterfølgende kulturer er især kendte for deres keramik og tekstiler, som dels er velbevaret og findes i stort tal, og dels når en imponerende kvalitet.

Fordi Peru ligger i troperne, kunne man forvente, at landet var præget af frodig vegetation og ekstrem varme. Men Andesbjergene og den kolde havstrøm udfor kysten giver mange forskellige klimatiske og geografiske forhold.

Kystlandet er ørken, som krydses af frugtbare dale. Her findes den tidligste bosættelse.

Den kolde Humboldtstrøm, der kommer fra sydpolarlandet, følger hele kysten. Den er rig på plankton. Når vandet varmes op af solen, stiger plankton op i overfladen. Det skaber grundlag for en næringsrigdom for fisk og fugle, der gør det til verdens mest frugtbare hav.

Cirka hvert tyvende år vender El Niño op og ned på dette mønster, så der kommer voldsom regn i ørkenlandet og tørke i bjergene.

Vandløbene i Andesbjergene løber enten ud i Stillehavet eller finder vej til Amazonasbassinet. Dalene bruges til landbrug, og de dramatiske højdeforskelle betyder, at der kan dyrkes mange forskellige slags afgrøder. Højlandet er også rigt på mineraler.

I antikken var skovene i Amazonbassinet kun sparsomt beboet, og befolkningen havde kun lejlighedsvis kontakt med handelsfolk fra højlandet.

Peru - civilisationens vugge

Author image
About Niels
Danmark Website
Udover blogindlæg skriver Niels også dagbog, fotograferer, kører og ...
You've successfully subscribed to Sneglefart
Great! Next, complete checkout for full access to Sneglefart
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.