COVID-19 i Peru – hvorfor eksploderer antallet af smittede?

COVID-19 i Peru – hvorfor eksploderer antallet af smittede?

Perus myndigheder reagerede hurtigt og resolut på pandemien, så hvorfor er det ikke gået bedre?

Peru var et af de første lande  Latinamerika, der indførte karantæne, men stigningen i antal nye smittede er voldsom. Eksperter siger, at det skyldes folks adfærd.

Perus præsident, Martín Vizcarra, annoncerede en af ​​de tidligste coronavirus karantæner i Latinamerika allerede den 16. marts.

I modsætning til hans brasilianske kollega, Jair Bolsonaro, der bevidst har undermineret social distance og karantæne-foranstaltninger, fulgte Perus præsident nøje Verdenssundhedsorganisationens coronavirus-henstillinger og mobiliserede politiet og hæren for at håndhæve karantænen.

Men mere end to måneder senere er landet et af regionens hårdest ramte og det er ikke lykkedes at stabilisere infektionskurven. Peru rangerer nu som nummer to efter Brasilien i Latinamerika.

Den 29. maj, dag 75 i karantænen, er antallet at smittede 148,285. Dette er en stigning på 6,486 fra dagen før.  Indtil videre er det den største daglige stigning i antallet af smittede.

Præsidenten sagde den følgende dag at Peru havde udført 1 mill. coronavirus-tests, hvilket er "mere end noget andet land i regionen".

Som andre steder har coronavirus ramt de fattigste. I et Shipibo-Konibo-samfund, der bor på en boplads af træhytter ved flodbredden i Lima, afslørede test, at 72% af samfundet var smittet med Covid-19. Det samme gælder områder på Perus nordkyst og i Amazon-regionen.

Coronavirus har også ramt dem, der er i frontlinjen af ​​pandemien. Flere end 4.000 politifolk har fået virussen og 82 er døde. Virussen har dræbt 180 fanger og 12 vagter - og har kostet livet for snesevis af læger og sygeplejersker.

I Lima, byen hyldet som Sydamerikas gastronomiske hovedstad, har fødevaremarkederne vist sig at være centre for spredning af infektion. Test viste, at de fleste markedssælgere var bærere af Covid-19.

”Vi er så stolte af vores kulinariske tradition, vores madlavningsmetoder og friskheden af ​​vores ingredienser,” sagde Hugo Ñopo, en ledende forsker hos Grade, en tænketank for udvikling. ”Men vi glemte, at målet ikke kun var at minimere vores udendørs færden, men også at maksimere vores sociale afstand.”

Ñopo påpegede, at trods Perus hurtigt voksende økonomi arbejder mere end 70% af dens arbejdsstyrke i den uformelle eller uregulerede økonomi og ca. 40% er selvstændige erhvervsdrivende, den højeste sats i regionen.

”Nogle realiserer måske iværksætterdrømmen, men mange er Uber-chauffører. For denne type arbejdstagere er der ingen lockdown,” sagde han.

Titusinder flygtede til fods fra Lima til de landsbyer, de kom fra, da nedlukningen efterlod dem arbejdsløse og derfor ude af stand til at klare sig i byen.

Meget tyder derfor på, at den voldsomme stigning i antallet af smittede dag 75 i karantænen skyldes, at befolkningen ikke har overholdt myndighedernes anvisninger under karantænen.

På trods af Latinamerikas laveste gæld i forhold til BNP - inden pandemien begyndte -  har Peru længe haft et af regionens laveste niveauer af offentlige investeringer i uddannelse og sundhedsydelser. Dette har undermineret landets evne til at reagere på pandemien.

Ñopo sagde, at den historiske mangel på investeringer i offentlige institutioner efterlod Peru sårbar over for pandemien. ”Vores sociale kontrakt blev brudt og ingen gider at løse problemet. Nu eksploderer det i vores ansigter,” sagde han.

Kilde: The Guardian