Ceviche – en opskrift

Ceviche – en opskrift

Ceviche er en yndet ret i Peru, som vi er kommet til at sætte pris på.

Ceviche består traditionelt af rå fisk, men af flere grunde foretrækker vi at koge den. Da vi ikke har prøvet at lave retten derhjemme, har vi ikke erfaring med de fisk, man kan få i Danmark. Men fiskekødet skal være hvidt, og jeg vil mene, at sej kunne være et godt bud.

De kogte fiskefiletter – to passer til mængden af lage, se nedenfor – plukkes eller skæres i terninger på cirka 1 gange 1 cm og overhældes med en lage, der består af

1. saften fra 10-15 limon (lime) tilsat
2. 2 fint hakkede chili – gerne en gul og en rød
3. 1 dusk fint hakket frisk koriander
4. ½ løg (ikke for stort) fint hakket

Fisken trækker i lagen for eksempel fra om formiddagen til om aftenen eller gerne til næste dag.

Vi bruger en hel gul chili og en halv rød, da den røde er meget stærk. Men det kommer an på, hvad man kan få, og hvad man kan lide.

Retten serveres med kogte ris og avocado. Hvis man serverer den som hovedret, er det passende med en hel avocado til hver. Som forret anvendes lidt mindre avocado. Avocadoen er glimrende til at mildne den stærke chili. Normalt ville man komme limesaft på avocadoen for at modvirke det fede, men da lagen består af limesaft, er dette unødvendigt. Man kan også, som peruvianerne gør, servere skiver af sød kartoffel.

Hvad drikker man dertil? Vi har fået ceviche én gang hos en peruviansk familie. Der blev der serveret øl. I Peru har man næsten ingen tradition for at drikke vin. Men der blev også serveret en traditionel drik, tigermælk – leche de tigre.

Ovenstående bygger ikke på nogen ”autoriseret” opskrift, men på, hvad vi har fået at vide, når vi har spurgt, og vores egne erfaringer.

God fornøjelse.