Vicuna

Vicuna
Vicunaer set i Peru.

Vicuna eller vicuña er i slægt med lama, guanaco og alpaca. De fleste lever i Peru, men den forekommer også i Bolivia, Colombia, Ecuador, Chile og Argentina. Farverne i pelsen går fra lys kanel til hvid. Pelsen kan bruges til tøjfremstilling, men da ulden ikke kan tåle at blive farvet, bruges den mest i sine naturlige farver. Den er meget kostbar og blev også anvendt af fornemme personer i inkariget. Ulden er meget varm, da vicunaen lever på store højder fra 3.600 til 4.800 meter over havet.

Vicunaen har en skulderhøjde på 90 centimeter og en vægt på 50 kilo. Dens syn og hørelse er bedre udviklet end lugtesansen. Dens naturlige fjender er puma og andesræv. Ligesom guanacoen har den et temperament, der gør den uegnet som husdyr. Den lever af græs og tygger drøv, mens den hviler sig. De lever i små grupper af hunner, som ledes af en han, der holder vagt og vogter territoriet. Territoriegrænsen markeres af deres gødning.

Efter en drægtighedsperiode på 11 måneder fødes en enkelt unge i februar eller marts. Når ungen er 10 måneder, forlader den moderen. Levetiden er 10-15 år.

Vicunaen anses ikke længere for at være en truet art. Inkaerne fangede dem ind for uldens skyld og slap dem så løs igen, mens de slagtede et fåtal for kødets skyld. I kolonitiden blev de jaget, men i det 19. århundrede blev der indført lovgivning til beskyttelse af bestanden. Krybskytteri fortsatte dog, og bestandstørrelsen faldt. Sidst i 1960’erne var der kun omkring 10.000. Efterfølgende bevaringstiltag betød, at bestanden voksede til over 80.000 dyr sidst i det 20. århundrede, og i 2020 var der mere end 460.000 dyr.

Oplysningerne er hentet fra britannica.com